
USA GYMNASTICS
MEDICAL PERSONNEL REQUIREMENT FAQ

Q:	 What should I do if my scheduled medical personnel 
is no longer available?

A:	 Hosting a meet without medical providers that 
meet the requirements will result in a sanction 
violation. Often, contracting with an EMS provider, 
local hospital or health system, or other third-party 
vendor can provide some level of security as there 
is generally a contract clause that requires the third 
party vendor to provide a replacement staff member 
if the staff member assigned to the contract is unable 
to fulfil their responsibilities. 

Q:	 Can I substitute my planned medical personnel 
for an individual that doesn’t meet some of the 
requirements (ie; SafeSport, background check, or a 
lower level medical provider than what is required for 
the competition level)? 

A:	 No, hosting a meet without medical providers that 
meet the requirements will result in a sanction 
violation. When contracting with a third-party 
vendor who is providing emergency services only 
(i.e. not providing any icing, taping, or massage), the 
providers are not required to have SafeSport training 
or a background check consistent with the USAG 
policy. Click here to view membership requirements 
for independent medical providers and third-party 
medical vendors.

Q:	 What happens if the person I’ve hired does not have 
the certifications listed in the R&P? 

A:	 The R&P’s allow for other medical providers who do 
not have specific certificatons, providing they have 
the required training and expertise necessary for 
the level of the event. Click the links above to view 
your discipline’s Rules & Policies regarding medical 
personnel requirements. 

USA Gymnastics sanctioned events have 
minimum medical personnel requirements 
based on the athlete levels and numbers 
participating in your event. 

Event Directors are responsible for securing 
the necessary medical personnel for each 
sanction. Failure to obtain proper medical 
personnel can result in a sanction violation. 
Click below to review the minimum medical 
personnel requirements to your discipline. 

– FOR USA GYMNASTICS SANCTIONED EVENTS –

•	 Acro & Tumbling Development Program Rules & Policies (Page 19)

•	 Acrobatic Rules & Policies (Page 20-21)

•	 Men’s Artistic Rules & Policies (Pages 28-29)

•	 Power TeamGym Rules & Policies (Page 45)

•	 Rhythmic Rules & Policies 

•	 Trampolines & Tumbling Rules & Policies (Section IV, pages 40-42)

•	 Women’s Artistic Rules & Policies (Chapter 4, pages 29-30)

Q:	 Are medical personnel covered by sanctioned 
event insurance? 

A:	 No, sanction event insurance does not include 
medical liability coverage. Medical personnel 
should carry their own medical malpractice 
insurance. If you contract with a third-party 
provider, the employer should provide this 
coverage for the medical personnel they provide. 

Q:	 What is the difference between emergency 
medical staff and medical staff who conduct 
massaging, icing and taping? 

A:	 Emergency personnel at a meet provide on-
site emergency response and may not conduct 
standardized massaging, icing or taping services 
of any kind. According to the USA Gymnastics Safe 
Sport Policy, emergency personnel such as EMTs, 
are not considered to have regular contact or 
authority over minor athletes. Medical staff who 
perform massaging, icing, and taping services are 
considered to have regular contact and authority 
over minor athletes and, as such, must be 
background checked and Safe Sport trained.  

Q:	 Can a coach who is also a licensed medical 
provider, provide medical care at a meet?  

A:	 No, it is against Safe Sport policy for a coach to 
offer massaging, icing or taping services at an 
event where they are coaching or have athletes 
directly involved. They may perform such services 
at an event where they are not involved as a 
coach, provided they follow all medical protocol 
for event staff.

Click here to view the USA Gymnastics Safe Sport membership 
requirements for medical personnel.
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